SHABBY EMBASSIES, THE SHAME OF DIPLOMACY
Diplomaten zijn getraind om in woord en daad respect te blijven tonen. Om de confronterende waarheid te verpakken in de glanzende woorden van wellevendheid. Hun presentatie – dress code, attachékoffers, gepoetste limousines – is daar een visuele bevestiging van. Helaas zijn er landen waarvan de leiders menen dat de staat van onderhoud van hun ambassadepanden geen deel uitmaakt van deze representatieve diplomatie. Zo verzorgd als hun diplomaten eruit zien, zo respectloos laten ze hun panden verkrotten, ondanks vele beleefde vermaningen van hun gastland. Daarmee schofferen zij het land waar ze diplomatiek vertegenwoordigd zijn.
De regering en de gemeente zijn uiterst voorzichtig om deze woorden te gebruiken, uit vrees voor een diplomatieke rel of erger. Wij, bestuursleden van de Vereniging Vrienden Monumentaal Erfgoed Den Haag en Omstreken, achten ons niet gehouden aan deze diplomatieke code. Wij noemen het ronduit een schande dat panden die wij koesteren als onvervangbaar, monumentaal erfgoed (veelal rijksmonumenten) door vreemde mogendheden te gronde worden gericht. We zetten ze graag te kijk in onze rubriek ‘Shabby Embassies’. De betreffende ambassades zijn hierover geïnformeerd. Wij nodigen alle verenigingen, stichtingen en andere organisaties die hart hebben voor ons Haagse, monumentaal erfgoed uit om de link in hun eigen website op te nemen. Tot de betreffende landen hun ambassadegebouwen hersteld hebben, zullen hun ambassades te boek blijven staan als ‘shabby embassies’
Saoedi-Arabië: Alexanderstraat 19
Een van de fraaie, neo-classicistische villa’s waar het Willemspark zo befaamd om is. Een rijksmonument, in bezit van een van de rijkste landen ter wereld, staat al jaren te verkrotten. Verf bladdert af, houtrot is overal. Een schrijnend contrast met
de goed onderhouden, gelijksoortige panden er omheen.
Opvallend is, dat er onlangs wel een tender is uitgeschreven voor renovatie van Alexanderstraat 14, een pand dat in tegenstelling tot Alexanderstraat 19 en Eisenhowerlaan 132 wél in gebruik is.
(Foto’s: Brian Mul)
Saoedi-Arabië: Eisenhowelaan 132
Zo mogelijk nog erger dan de Alexanderstraat 19 is de indrukwekkende villa ‘De Kempenaer’ aan de Eisenhowerlaan eraan toe. Dit rijksmonument, in 1910 gebouwd in opdracht van freule Anna Maria Catherina van Andringa de Kempenaer
(1847-1914), is lang in goede staat gebleven. Tot Saoedi-Arabië
er enkele jaren geleden haar intrek nam en het verval begon.
Het bijgebouw achter de villa is zelfs gedeeltelijk ingestort en
het puin blijft gewoon in de tuin liggen. Ondanks verschillende brieven die in de loop der jaren aan de oliestaat zijn verzonden (en onbeantwoord bleven) zijn er geen tekenen dat de situatie verbetert.
(Foto’s: Brian Mul)
Kroatië: Groot Hertoginnelaan 30
‘Het krot van Kroatië’ aan de Groot Hertoginnelaan wordt na tien jaar verwaarlozing eindelijk aangepakt. Reeds in 2017 werd het pand bij een door Stadsherstel gehouden verkiezing uitgeroepen tot Grootste Krot van het Jaar. Met een demonstratie op 26 augustus 2022 liep de hele buurt te hoop om restauratie gedaan te krijgen.
Inmiddels staat het pand in de steigers en is het door een scherm aan het oog onttrokken.
(Foto’s: Frank Jansen)
Griekenland: Amaliastraat 1
Dat het economisch inmiddels beter gaat met Griekenland is niet aan haar ambassadegebouw Amaliastraat 1 te zien. Ook bij dit rijksmonument is achterstallig onderhoud verworden tot verval.
Dit is hoe Monumentenzorg het pand beschrijft: STATIG WOONHUIS uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e eeuwse stadsuitleg. Wij mogen hopen dat Griekenland dit monument ooit net zo waardebewust zal beheren als haar eigen erfgoedmonumenten.
ACTUALISERING: op 12 juni 2023 ontvingen wij van de Griekse ambassade het bericht dat de nieuwe, in 2022 aangetreden ambassadeur Katerina Ghini de restauratie hoog op de agenda heeft staan. Er vindt al enige tijd overleg plaats met Athene over budgettering en termijn. Wordt vervolgd.
Zuid-Afrika: Wassenaarseweg 36
Dit beeldbepalende gebouw op de hoek van de Wassenaarseweg en de Oostduinlaan, werd in 1913-15 gesticht naar ontwerp van B.J. Ouendag als hoofdkantoor van de Nederlandsch Indische Spoorweg Maatschappij. Sinds l972 is
het in gebruik als Ambassade van Zuid-Afrika. Een markant voorbeeld van architectuur die beïnvloed is door de “Um Achtzehnhundert Bewegung”. Maar ook hier rotten de kozijnen rond de ruiten vandaan en wordt een rijksmonument ontluisterd door nalatigheid.
Congo, Violenweg 2
Het zou een van de mooiste villa’s van de Violenweg kunnen zijn. Maar de voormalige ambassade van de Congo op nummer 2 verkeert in deplorabele staat. Reeds in 2016 was de gemeente in gesprek met de eigenaar en wat we vandaag zien is het resultaat: een antikraak bewoond krot, omringd door een verwilderde tuin. voeg- en verfwerk afwatering en dakbedekking, alles moet vervangen of gerepareerd worden, om nog maar te zwijgen over het houtwerk.
Oman: Nieuwe Parklaan 9
Het is één van de bewaard gebleven monumentale villa’s die de Nieuwe Parklaan ‘ensemblewaarde’ geven, zoals Monumentenzorg het formuleert. Het in 1900 gebouwde, half vrijstaande Rijksmonument is van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van overgangsarchitectuur met Art Nouveau detailleringen.
Maar zie eens wat een treurig aanzicht het inzoomen geeft. Afgebladderde verf, hout en zink in erbarmelijke staat, als resultaat van vele jaren verwaarlozing. Het smeedijzeren hek is het enige wat vernieuwd werd, waarschijnlijk uit veiligheidsoverwegingen. Voor het pand komt de dreiging helaas van binnenuit.
Thailand: Laan Copes van Cattenburgh 125
Al jarenlang was het balkon van het Thaise ambassadegebouw aan de Laan Copes van Cattenburgh in plastic ingepakt. Kennelijk was er sprake van een bouwgebrek en wilde men voorkomen dat er stukken puin op het trottoir vallen. Inmiddels is de renovatie in gang gezet, zodat dit prachtige, monumentale pand voor Den Haag behouden blijft.
Op onderstaande foto, genomen op 13 november 2024, is het resultaat te zien: een fraai gerestaureerd, veilig balkon.
India: Buitenrustweg 2
Op het oog een fraaie, vrijstaande villa in een lommerrijke omgeving. Maar als we inzoomen wordt het een ander verhaal: verrotte kozijnen aan alle kanten. Het is lang geleden dat hier onderhoud is gepleegd.
Nigeria: Cremerweg 148-2,
In een der meest exclusieve villawijken van Den Haag ligt de residentiële villa van de Nigeriaanse ambassade, Cremerweg 148-2 aan een waterpartij. Zo idyllisch als de ligging, zo slecht is de villa er aan toe. Afgebladderde verf, houtrot en slechte dakbedekking, omringd door een verwilderde tuin. Resultaat van stelselmatige verwaarlozing. De ambassadeur is aangeschreven.
Egypte: Badhuisweg 92
Het is een van de meest beeldbepalende panden aan dit monumentale stukje Badhuisweg, de witte villa op nummer 92, op de hoek van de Antwerpsestraat. De trotse architectuur staat in schril contrast met de belabberde staat van onderhoud. Ook hier afgebladderde verf, houtrot en losgelaten pleisterwerk. Zowel de ambassade als het consulaat van Egypte zijn in dit pand gevestigd. Een dubbele reden om tijdig tot renovatie over te gaan
Ook Surinamestraat 20, het huis waar Louis Couperus ‘Eline Vere’ schreef, heeft er jarenlang verwaarloosd bijgestaan. Maar inmiddels is dit voormalige ambassadekantoor van Egypte met een grondige restauratie in oude luister hersteld.
Het zelfde geldt voor het statige herenhuis Nassaulaan 2, voorheen de ambassade van Venezuela. Positieve ontwikkelingen, die naar wij hopen navolging zullen krijgen.
Copyright © 2021 Vrienden Monumentaal Erfgoed. Website door SD Creative Agency.
Privacy Statement | Disclaimer | Kvk: 78465109